Flying Flapjacks

Huisverbouwing en meer

Welke bomen zijn onmisbaar in de groentetuin?

appelboom kopen

Je teelt je eigen kropjes sla, haalt de lekkerste worteltjes uit de grond, de tomaatjes vliegen je om de oren. In het voorjaar is je groentetuin lekker groen, in de zomer barst ze van de verschillende kleuren en in de winter zie je de knoflook en uien die je in het najaar hebt gepoot als mooie groene sprieten boven de (met sneeuw bedekte) aarde uit steken. Maar dat najaar… het lijkt wel of zelfs de meerjarige gewassen het niet zullen overleven, zo bruin en dood staat alles erbij. Tijd om daar iets aan te doen en een appelboom kopen. Die geeft ook in de herfst kleur!

appelboom kopen

Fruit hoort in de moestuin

Fruitbomen en -struiken hebben vaak prachtige bloesems. Veel mooier dan de bloemen van je groentes. En dat zien de bijen ook, die gaan liever naar de mooi gekleurde fruitbloesems een straat verderop, dan naar de kleine bloemetjes van jouw paprikaplant. En voor je het weet sta je alsnog met een kwastje je courgettes te bestuiven. Door wat fruit in je eigen tuin te telen, bezoeken de bijen niet alleen die bomen en struiken, maar werkelijk alles in jouw groentetuin. Een aardbei of framboos kun je vast wel ergens tussen zetten, maar ook die zijn erg saai in de herfst. De mooiste exemplaren zijn toch appel- en perenbomen, maar die hebben wel wat ruimte nodig, en ze staan er jarenlang.

Welke appelboom is geschikt?

Als je een appelboom gaat kopen is het verstandig om te letten op het ras. Kies een herfstboom, dan weet je zeker dat de appelboom een mooie aanvulling is voor je tuin. Binnen de herfstappels is er ruime keuze in zoetheid en kleur. Er zijn rassen te koop die enorme bomen worden, maar ook mini-exemplaren, welke juist klein blijven. Afhankelijk van de ruimte die je hebt koop je de appelboom die het beste past. Elke herfstappel bloeit, net als peren, kersen en pruimen overigens, al vroeg in het jaar, waardoor ze ook in de lente de nodige kleur aan je tuin geven. In de herfst kun je de appels plukken en opeten, verwerken in jam, taart of appelmoes. Of op een koele plaats bewaren, iets wat met zomer- en winterappels veel beperkter kan. Maandenlang genieten van je eigen, verse appeltjes, ideaal!