Flying Flapjacks

Huisverbouwing en meer

Laadpaal thuis kosten, waar moet je rekening mee houden?

Je hebt een elektrische auto en dan kun je relatief goedkoop van punt A naar B reizen. Maar het opladen aan een laadpaal langs op de openbare weg of bij een benzinestation is toch een stuk prijziger dan wanneer je de auto oplaadt via een laadpaal op jouw eigen terrein. Daarnaast is de laadpaal thuis ook altijd beschikbaar en hoef je deze niet te delen met andere eigenaren van een elektrische auto. Maar nu wil je natuurlijk wel weten wat de laadpaal thuis kosten zijn? In onze blog vertellen we hier meer over.

Laadpaal thuis kosten vormen ook een investering

Voordat we iets vertellen over wat een laadpaal thuis kosten zal, vertellen we iets meer over waarom een laadpaal op jouw eigen terrein een goede investering is. Allereerst bespaar je een hoop geld op het verbruik, want het tarief per verbruikte kWh is bij een laadpaal langs de openbare weg of bij een benzinestation een stuk hoger. De keerzijde van de medaille is dat je energierekening wel stijgt, maar in vergelijking bespaar je wel een hoop geld. Daarnaast geniet je ook van het gemak dat je jouw auto praktisch voor de deur kunt parkeren. Dat is niet alleen prettiger als je weggaat of thuiskomt, maar je kunt ook nog eens een oogje in het zeil houden.

Laadpaal thuis kosten, waar krijg je mee te maken?

Een laadpaal thuis moet je natuurlijk aanschaffen en de prijs is afhankelijk van het model dat je kiest. Daarnaast zorgen uiteenlopende functies van de laadpaal ook voor een hogere prijs. Een gemiddelde laadpaal schaf je aan voor tussen de € 500,- en € 1200,-. Een laadpaal die op een bepaalde manier is afgewerkt met bijvoorbeeld hout, is logischerwijs ook een stukje duurder. Laadpalen met load balance functionaliteit zijn ook een stuk duurder, maar je zorgt er wel voor dat de laadpaal geen stroom aftapt als de capaciteit van de stroomvoorziening er niet naar is. Zo voorkom je ook kosten aan bijvoorbeeld het vervangen van doorgeslagen zekeringen. Slimme laadpalen met Wi-Fi, gezichtsherkenning of een pasjessysteem zijn ook prijziger. 

Extra kosten

De laadpaal is slechts een deel van de kosten waarmee je te maken krijgt als je voor een laadpaal op jouw eigen terrein kiest. Zo krijg te maken met bijvoorbeeld de installatiekosten waar je wel op kunt besparen als je de installatie zelf doet. Toch is het slimmer om het aan de expert over te laten, want die weet precies waar hij of zij mee bezig is. Daarnaast zorgt een installatie ook voor een stukje zekerheid bij problemen, want je krijgt namelijk garantie. Wanneer je de installatie zelf doet moet je ook eventuele storingen zelf oplossen. Je kunt ook te maken krijgen met een wijziging van de stroomvoorziening. Veel laadpalen hebben namelijk een driefasige aansluiting nodig terwijl de meeste oude woningen zijn voorzien van een eenfasige aansluiting. De netbeheerder die de aanpassing moet verrichten vraagt gemiddeld € 300,- voor het veranderen van de stroomvoorziening.

Laadpaal thuis kosten worden hoger door slimme functies

Laadpalen met een pasjessysteem, gezichtsherkenning of met Wi-Fi zijn slimme laadpalen die niet alleen stuk prijziger zijn, maar ook extra kosten met zich meebrengen. Voor het pasjessysteem heb je bijvoorbeeld een abonnement nodig waar je ook maandelijks voor betaalt, hierdoor worden de laadpaal thuis kosten hoger. Deze kosten zijn gemiddeld € 10,- per maand. Daarnaast zijn veel apps waar je de laadpaal thuis mee kunt ontgrendelen en waarmee je het verbruik kunt zien ook niet gratis. Meestal kun je de app voor een vast bedrag kopen of je moet er ook een abonnement voor afsluiten.