Flying Flapjacks

Huisverbouwing en meer

Koude winterdagen

De koude winterdagen breken bijna weer aan. We zijn dan gebaat bij een beetje warmte in huis. Dit kan via de welbekende centrale verwarming.

Maar ook vloerverwarming zorgt voor een aangename warmte. Zeker voor aan de voeten. Als je dan over de plavuizen of laminaat vloer loopt en je voelt de warmte aan je voeten dan wordt je hele lichaam eigenlijk gelijk wat warmer.

Je kunt je huis ook verwarmen met een airco. De modernere airco’s hebben namelijk een dubbele functionaliteit. Ze kunnen koelen in de zomer en verwarmen in de winter.

Maar wat toch altijd nog de fijnste en aangenaamste warmte geeft is de houtkachel. Deze warmte is het meest natuurlijk en intens.

Om deze houtkachel te kunnen laten branden is natuurlijk hout nodig. Heb je al wel hout in bijvoorbeeld de vorm van stammen of blokken, dan wil je deze graag in kleinere porties hebben om ze in de kachel te kunnen doen. Hiervoor kun je een houtklover gebruiken.

Houtklover

Houtklovers zijn er in vele formaten en in vele prijsklasses. Er zijn ook verschillende merken/fabrikanten te vinden natuurlijk. Kijk maar eens op google en je komt al een heel scala aan apparaten tegen.

Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald hoeveel hout je gaat kloven. Is dit bijvoorbeeld maar een kuub of tien op jaarbasis, dan kun je met een klein formaat af.

Vanaf ongeveer dertig kuub op jaarbasis is het verstandig een groter formaat te nemen.

Als je een heel winter stookt met je houtkachel kom je al snel aan een behoorlijk aantal kuub. Als je bijvoorbeeld ook nog een houtkachel in je schuur of werkplaats hebt en deze ook de hele winter door gebruikt, dan kom je zeker boven de dertig kuub.

Bedrijfsmatig Ben je bedrijfsmatig bezig met hout? Dan kloof je misschien wel honderden kuub per jaar. Dan moet je zeker een grote houtklover hebben. Voor deze categorie houtklovers zijn er de professionele varianten die een grotere capaciteit hebben.