Betaalbare keuken – met prijsbewust denken goed mogelijk
Wat voor de een onbetaalbaar blijft, is voor de ander heel betaalbaar. In de volksmond is een betaalbare keuken echter nooit een opstelling die zo rond de 30.000 euro gaat zitten. Betaalbaar is een keuken als hij goed rendement oplevert en dat jarenlang. Ook aan hele dure keukens kunnen mankementen voorkomen; met dure apparatuur kan zelfs sneller iets misgaan omdat er veel gevoelige elektronische onderdelen in zitten. Een degelijke keuken waar weinig aan mankeert, die fraai oogt en een stuk goedkoper is dan een nieuwe auto, dat is eigenlijk een betaalbare keuken.
Bekijk het totale kostenplaatje
Veel mensen denken dat een keuken kopen ophoudt bij het aankoopbedrag van een inbouwkeuken opstelling uit de showroom. Maar bij elk keukenproject komt meer kijken dan de kosten van de keuken zelf. Alle kosten voor zo’n project zijn als volgt in te delen:
• Demontage van je oude keuken
• Afvoer van je oude keuken
• Aankoop van je nieuwe keuken
• Kosten van inkorten of verlenging om de nieuwe keuken passend te maken
• Kosten van extra apparatuur of varianten (granieten blad i.p.v. houten blad)
• Montage van je nieuwe keuken
• Aansluiten van je nieuwe keuken op stroom, gas, krachtstroom, afvoeren
Een betaalbare keuken betekent: geen meerprijzen
Ga je winkelen naar een nieuwe keuken, dan kom je vaak voor standaardinstellingen terecht. De keuken ziet er snel goed uit, alleen heeft hij wel een bepaalde lengte en is het een rechte of hoekopstelling. De kans is groot dat zo’n keuken niet goed in jouw ruimte gaat passen. En op dat moment gaat de goedkope keuken een dure keuken worden. Elke wijziging die je aanbrengt in de bestaande opstelling kan geregeld. Maar tegen een fikse meerprijs. Logisch want als je een kastje extra in een rechte opstelling wilt, heb je meteen ook een ander blad nodig. En daarbij een bovenkastje. En wellicht een extra lichtpunt omdat het anders zo raar gaat ogen. Eén wijziging betekent in dit geval al drie keer extra kosten. Alleen al het frontje van een kastje is een aanslag op je beurs. Een extra frontje is snel een paar honderd euro!
Een betaalbare keuken is kiezen voor het een na beste
Vergeet A-merken. Dat geldt voor keukenmerken maar ook voor de aanwezige apparatuur in inbouwkeukens. Weet je welke betaalbare keuken in je smaak valt? Check dan even welke apparaten er in de prijs zitten en zoek op het internet naar onafhankelijke reviews. Ziet dat er goed uit en heb je jarenlange garantie op de elektrische apparatuur? Dan hoef je beslist geen A-merken. Ook bij werkbladen/aanrechtbladen ga je niet voor exclusief composiet of kostbaar graniet. Het hoeft niet meteen goedkoop kunststof te worden. Een fraai eikenhouten blad zit er tussenin maar is vaak tot drie keer zo goedkoop als graniet.
Zelf doen maakt ook een iets duurdere keuken weer betaalbaar
Het kan zijn dat het hele gezin gewoon valt voor die net niet betaalbare keuken die 1.000 euro boven budget ligt. Probeer dan die 1.000 euro te besparen op andere punten van je keuken project. Monteer de nieuwe keuken zelf of met vrienden. Sloop zelf je eigen keuken. En kijk of de keuken meteen past, dus zonder wijzigingen te installeren is. Dan heb je zomaar die 1.000 euro bespaard.