Flying Flapjacks

Huisverbouwing en meer

2 tips bij het oversluiten van een lening

Rente

Je wilt graag geld besparen op je lening. Je kunt dan de rente vergelijken om erachter te komen of je ergens anders misschien goedkoper uit bent. Het is dan vaak mogelijk om je lening over te sluiten, maar er zijn dan wel een aantal punten waar je op moet letten. Hieronder vind je twee handige tips.

1. Ga na welke kosten het met zich meebrengt

Het oversluiten van een lening kan uiteindelijk voordelig zijn, maar in beginsel kan het ook kosten met zich meebrengen. Je nieuwe kredietverstrekker lost het gehele bedrag bij je oude kredietverstrekker in één keer af. Hierdoor ontvangt je oude kredietverstrekker verder geen rente meer. Vaak brengt de oude kredietverstrekker dan ook kosten in rekening voor het oversluiten van je lening. Het is dan belangrijk om te checken of je, als je alles bij elkaar optelt, wel goedkoper uit bent met oversluiten.

Bij sommige soorten leningen worden er geen kosten in rekening gebracht voor het oversluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor een doorlopend krediet, voor rood staan op je bankrekening en voor een creditcardschuld.

Rente

2. Check de voorwaarden

Je kunt het beste ook goed de voorwaarden van de nieuwe kredietverstrekker nakijken voordat je een lening oversluit. Let bijvoorbeeld goed op als er een actie is. De rente kan dan tijdelijk verlaagd zijn, maar na een bepaalde periode weer hoger worden. Het zou zomaar kunnen dat je dan helemaal niet voordeliger uit bent. Kijk verder ook goed naar de andere voorwaarden en vergelijk ze met de voorwaarden van je oude kredietverstrekker.