Flying Flapjacks

Huisverbouwing en meer

Zonwering lichtkoepel is essentieel om warmte buiten te houden

Het voordeel van een lichtstraat is dat je veel meer daglicht in het gebouw krijgt, maar eigenlijk is een zonwering lichtkoepel daarbij onmisbaar. Want door het grote glasoppervlak dringt ook zonnewarmte naar binnen. Op warme dagen is dat geen pretje, want dan kan de temperatuur hoog oplopen. Een zonwering is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De meest effectieve zonwering wordt aan de buitenzijde bevestigd en is elektrisch bedienbaar. Die houdt de meeste warmte tegen. Een zonwering lichtkoepel aan de binnenzijde houdt lang niet alle zonnewarmte tegen, maar is wel een stuk goedkoper.

De zonwering lichtkoepel die buiten wordt geplaatst zit in een kast, die aan de lichtstraat of lichtkoepel wordt bevestigd. Het zonweringdoek zit als het niet wordt gebruikt opgerold in de kast. Het wordt met een motor over de ramen getrokken. De bediening van een zonwering aan de buitenzijde van de lichtkoepel is altijd elektrisch. Dat kan door middel van een vaste schakelaar. Bediening met een handzender is ook mogelijk. Dat is vooral handig als er meerdere zonweringen achter elkaar zijn gemonteerd boven een lichtstraat. Alle zonweringen kunnen in dat geval als groep tegelijk met de draadloze bediening worden geopend en gesloten.

Zonwering lichtkoepel aan de binnenzijde

Een zonwering lichtkoepel aan de binnen- en buitenzijde hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Een zonwering aan de buitenzijde is qua uitstraling en comfort het mooist, maar ook tamelijk kostbaar. Wie een zonwering lichtkoepel wil, maar daar weinig aan wil uitgeven kan een zonwering aan de binnenzijde nemen. De goedkoopste versie loopt over stalen spandraden en wordt met een stok bediend. De spandraden zijn altijd zichtbaar. Bij een iets luxueuzere uitvoering loopt het doek over geleiders, die netjes zijn weggewerkt. Deze kan naar keuze elektrisch of met de hand worden bediend.